بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

Rabu, 11 Julai 2012

Facing the Giants

Just watched this movie. Murobbi yang suggest. 

Lately, I feel so down. Down with everything that happened to me. A thing that could not be explained, a thing that I have no idea how to share. Memanglah mengadu pada Tuhan, tapi ada macam macam cara Dia nak tenangkan hati kita, selain dari solat, doa dan baca ayat ayat cintaNya, Dia kirimkan jugak kita sahabat dan keluarga untuk tenangkan hati dia melalui cinta kepada Dia kan. Bukan ke hanya cinta kepada Allah yang akan membahagiakan, dan menenangkan hati? :')

Okay, back to the main topic. Facing the Giants. A story about a man, who is a loser. Nothing going to what he want. Nak anak, tak dapat. Jadi coach, tak pernah menang selama 6 tahun berturut turut. Tak mampu nak pay bills etc. In short, he is in a condition where everything seems so worst. Sampai la satu hari dia berdoa, bercakap dengan Tuhan. Sure, he believe in Jesus and he read bible. And the moment dia bercakap cakap dengan Tuhan, sangat menyentuh hati. Betapa fitrah seorang manusia itu adalah berjiwa hamba, dan hamba itu perlukan tuannya untuk guide hidup yang berbilion dugaan ini. Dan tuan kita, adalah Tuhan Yang Esa, Allah SWT. Tidak ada yang setara denganNya dan hanya kepada Dia kita menyembah dan memohon pertolongan. 

Kenapa kita tak letakkan kepercayaan kita yang paling utama hanya kepada Dia?

Do not feel incapable. For nothing is impossible. Put your faith on Him. Believe.


And I love his words the most, 
     "if we win, we will praise God. And even if we lose, we will praise God. Give our best and let the result be on him"



hebat kan hamba yang meletakkan seluruh kepercayaan kepada Tuhan Yang Esa. Dan juga lebih hebat apabila dia memberikan yang terbaik yang dia mampu, bukan sekadar doa & percaya bahawa Tuhan akan mengubah nasibnya. Bukan ke Allah dah berfirman dalam Surah Ar-Ra'd,13:11;

"Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah keadaan sesuatu kaum sebelum mereka mengubah keadaan diri mereka sendiri."



Find your strength back. And put your faith.


"Engkaulah sahaja (Ya Allah) Yang Kami sembah, dan kepada Engkaulah sahaja kami memohon pertolongan. Tunjukilah kami jalan yang lurus. Iaitu jalan orang-orang yang Engkau telah kurniakan nikmat kepada mereka, bukan (jalan) orang-orang yang Engkau telah murkai, dan bukan pula (jalan) orang-orang yang sesat"
Al-Fatihah,1:5-7


notakaki: tontonlah movie ini ye. kat youtube ada. hihi

2 ulasan:

viorviolet berkata...

Mcm best je movie nie.nnti gua tengok

cik tulip berkata...

tengok la. tp jgn smpi confius in religious issue k :)