بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

Khamis, 16 Jun 2011

Jom Make Up Blog: Tukar Favicon!

Hihi. First try nak buat tutorial blog. Saje nak menambah koleksi entri. Hoho. Okay. Okay. Untuk permulaan jom lah kite tukar favicon dulu. Apakah itu favicon?
Tadaaa!
Ini contoh favicon facebook. Yang icon warna biru ada huruf 'f' tuu Smile
So tutorial yang pertama ni, saya nak share camne nak tukar icon tu kot2 korang rasa boring lah kan. tapi bukan favicon fb ye, yang sebetulnya favicon blog memasing. Eheh.
So langkah pertama, korang haruslah ada any picture yang selayaknya nak dijadikan favicon. Tak kisah lah gambar ape pun, gambar muka korang pun boleh kalau rasa nak bagi orang senang cam blog sape kan. Hoho. Dan pastikan jugak korang kecikkan gambar tu! Sebaiknya dalam 32x32 pixel la. Baru chantek. Lepas tu jangan lupe upload kat mane2 imagehosting macam photobucket, imageshack etc sebab korang memerlukan direct link untuk menjadikan favicon korang menjadi. Yeah?
Tapi nak create sendiri pun boleh. Macam favicon saya yang baru ni, saya buat sendiri. sebab tu buruk. Saya buat kat sini http://www.favicon.cc/. So boleh lah korang curahkan segala idea kreatif korang tu kat sini. Yang dah siap pun ade kot nak copypaste. hihi. Dan jangan lupe save favicon korang tu dalam format png. Tak kisah lah korang buat sendiri atau ready made.
So dah ade dah favicon?
Step seterusnya, pegi kat design > edit html dan cari code ni <b:skin><![CDATA[/* (sila jangan julingkan mata anda! gunakan ctrl+f untuk mencari code dgn mudah! hehe)
Lepas tu...copy pulak code yang ni
<link href='http://4.bp.blogspot.com/_nxOMLf2KJwU/Slx335SipuI/AAAAAAAABl8/Vnzj3QH9D3M/s1600/rainbow.png' rel='shortcut icon'/>
letak kat atas code  <b:skin><![CDATA[/* tadi.
Dah? Dan step yang terakhir, tadi dah pesan kan upload favicon kat mane2 imagehosting? So copy direct link untuk favicon anda itu dan replace dengan code yang dah dihighlight merah itu.
Preview & save. 
Done! Flirt male
Notakaki: Okay tak tutorial ni? Next time boleh share tutorial yang lain pulak. Hihi.

Tiada ulasan: